5 Yıldan Önce Kara Listeden Nasıl Çıkılır

Martım

Updated on:

5 yıldan Önce Kara Listeden Nasıl Çıkılır

Kara listeden nasıl çıkılır sorusu bankalarla ilişkisi olan borçlarını zamanında ödemeyip kredi notu iyice düşmüş bankalara dair sicili bozulmuş müşterilerin karşılaştığı bir durumda tekrar normal duruma geçmek için aradıkları cevaptır. Kara listeden nasıl çıkılır sorusundan önce kara listeye dair açıklamalar yapıp sonrasında merkez bankası bu riskli görülen müşteri listesinden çabuk çıkma yollarına değinebiliriz.

Kara Listeye Alınma Nedir

Bankaların borçlarını ödeyemeyen müşterilerinin takibini yaptığı ve bu durumu kredi notu değerlendirmeleri ile müşterilerin hanesinde tutarlar. Kara listeye alınma nedir dediğimizde ise işin içerisine borcun ödenmediği durumda merkez bankasının devreye girerek yasal takibe düşmesi halinde ortaya çıkan sicil bozulmasına dair kara listeye alınma denilen durum gerçekleşir.

Kara listeye alınmanın başlıca nedeni merkez bankası tarafından takip edilen borçların 3 ay ya da başka bir ölçütle doksan gün süre içerisinde ödenmemesi durumudur. Kara liste ile kredi notu aynı şey olmayıp ikisi farklı kriterlerle ortaya çıkan durumlardır.

Bankacılık ve finans kuruluşları ile ilişkilerde sıkça karşılaşılan kredi notu ve kara listesinin farklarından biri kredi notunun takibi kredi kayıt bürosu tarafından kara listenin takibi ise merkez bankası tarafından yapılmaktadır. Kara listeye alınan borçluların karşılaşabileceği sıkıntılar yasal süreçler neticesinde icraya kadar ulaşabilmektedir.

Kara Listeden Çıkma Yolları Nelerdir

Günümüzde resmî kurumlarla veya kurumsal firmalar ile yapılan tüm iş ve işlemler teknolojinin de katkısıyla hep birbiriyle bağlantılı ve her işlem kayıt altına alınarak yapılmaktadır. Bankaların müşterileri ile olan ilişkileri de çeşitli yöntemlerle kayıt altında tutulup kredi notu banka sicili gibi diğer bankaları da ilgilendiren veriler her banka ile paylaşılmaktadır.

Merkez bankası da kredi borcu bulunan banka müşterilerini herhangi bir ödememe durumuna karşı takip altında tutmaktadır. Kredi borçlarını üç ay süre ile ödemeyen müşteriler bu takip sayesinde merkez bankası radarına takılarak gerekli prosedürlerin işletilmesiyle yasal takibe alınarak kara listeye girilmiş olur. Peki kara listeden nasıl çıkılır buna bakalım.

Yasal takip ile borçlarını ödemediği tespit edilen borçluların hemen borçlarını ödeyerek yasal takipten kurtulup kara listeden çıkması böyle kapsamlı bir sistem için kolay bir yol olur elbette. Kara listeden çıkma yolları nelerdir maddeler halinde bunu görelim ki bankalar ve kredi ödemelerinin ne kadar ciddi ve düzenli ödenmesi gerektiğini anlayabilelim.

  • Merkez bankası tarafından kara listeye alınan birisinin kara listeden çıkması için ilk yapması gereken yasal takipte olan borcun ödenmesidir.
  • Borç ödendikten sonra borcu yoktur belgesini yetkili kuruma vererek öncelikle yasal takip kaldırılır.
  • Kara listeden isminizin silinmesi için bu listeye girmenize yol açan kredi borcunuzun tamamının ödemesinin bitmesi gerekir.
  • Borcun tamamının bitmesinin ardından kara listeden ismin silinmesi için 5 yıllık bir bekleme süresi başlar.
  • Eğer borç ödenmez de farklı yollar ile tahsil gerçekleşirse kara listede kalma süresi 5 değil on yıl olarak uzayabilmektedir.

İnsanlar kara listede olmanın verdiği etkilerle bir an önce bu sicille ilgili sıkıntılı durumu gösteren listeden çıkmak isterler. 5 yıldan önce kara listeden nasıl çıkılır çabasıyla bir an önce borçlarını ödeyip borç kağıtlarını bankaya hızlı bir şekilde ulaştırarak süreci hızlandırmaya gayret gösterirler. Bankalar, krediler, kredi kartları ve daha birçok bankacılık işlemleri için kara listede bulunuyor olmak insanlar için çok olumsuz ve güven eksikliğine sebep olur. Kara listeden nasıl çıkılır ve kara listenin anlamını ele aldığımız bu yazı umarız kara listeyle bağı olanlara yardımcı olabilir

Yorum yapın