Asayiş Polisi Nasıl Olunur Ne İş Yapar

Martım

Updated on:

Asayiş Polisi Nasıl Olunur

Asayiş polisi olabilmek için öncelikle polislik sınavlarına girerek PMYO (polis meslek yüksek okulu) kazanmanız gerekir. Buradaki eğitimini başarıyla tamamlayan polis adayları, polis memur olarak çeşitli il ve bölgelere atanırlar. Atama sonrasında bağlı olduğunuz Emniyet Müdürlüğü tarafından şube görevlendirmesi yapılır. Bu şubeler arasında asayiş, çevik kuvvet gibi bölümler bulunur.

Yeni başlayan polis memurları ülkemiz genelinde çevik kuvvet birimlerinde değerlendirilir. Burada mesleki tecrübeyi kazananlar polisler, asayiş şubesine sonradan geçiş yapabilirler. Bunun için sorumlu amirlerin takdiri oldukça önemlidir. Şu an çalıştığınız şubede yeterli polis memuru olması ve asayiş şubede ihtiyaç olması halinde bu şubeye geçebilirsiniz.

Asayiş Polisi Nasıl Olunur

Asayiş veya herhangi bir şubede polis olabilme için bazı şartlar bulunur. Bu şartlar, polis okuluna girmeden önce sağlanmalıdır. Bunun için bilinmesi gereken polis olmanın şartları:

  • 18 yaşını doldurmuş ve 25 yaşını doldurmamış T.C. vatandaşı olmak
  • Silah kullanmaya engel sağlık sorunu olmamak
  • Madde bağımlılıyla ilgili tedavi görmemiş olmak
  • Lise mezunu olup YKS puanı en az 250 olmak
  • Siyasi parti üyeliği olmamak

Asayiş Polisi Ne İş Yapar

Adından anlaşılacağı üzere asayiş polisi, görevlendirildiği bölge ve saatlerdeki asayişi sağlamakla yükümlüdür. Emniyet tarafından yapılan tanımda ise şu ifadelere yer verilmiştir:

  • Suçları önlemek
  • Önlenemeyen suçların şüphelilerini yakalayarak adliyeye sevk etmek
  • Kamu düzenini sağlamak ve korumak
  • Halkın güvenini sağlamak
  • Polis ve Halk arasındaki güvene dayalı ilişkiyi güçlendirmek

Asayiş Şube Polisi Ne İş Yapar

Karakol ve emniyet müdürlükleri tarafından asayiş polislerin görevlendirilmesi yapılır. Bu görevlendirmeler vardiya usulüne göre yapılır. Asayiş polislerinin görev yeri her zaman sahadır. Karakolun bağlı bulunduğu ilçe, mahallelere göre çeşitli bölgelere ayrılmıştır. Bu bölgelerin her birinden sorumlu birden fazla asayiş ekibi vardır. Asayiş ekipleri 24 saat esasına dayanarak bölgelerde devriye yaparlar.

Asayiş Polisi Ne İş Yapar

Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına polisin varlığın işaret etmek için resmi ekipler dolaşır. Ayrıca suç üstü yapılması gereken durumlar için ayrıca sivil ekiplerin de asayiş bünyesinde olduğu söylenebilir. Yaşanan olumsuzluklara asayiş ekipleri hemen müdahale etmelidir. İhbar edilen veya tanık olunan asayiş bozulmalarına ekipler hızlıca intikal etmelidir.

Suçlu veya şüphelilerin yakalanması ve adliyeye sevk edilmeleri asayişin öncelikli görevleri arasındadır.

Asayiş Polisi Nedir, Görevleri Nelerdir

Asayiş, zaten kelime anlamı olarak bir yerin güvende olma hali olarak tanımlanır. Bu tanım da asayiş polislerinin ne iş yaptığı hakkında kapsamlı bir bilgi vermektedir. Benzer şekilde asayiş şube polisleri de görevli oldukları muhitin güvenliğinden sorumludur. Bu bölgede gerçekleşen her türlü asayiş bozulmasına hızlıca müdahale ile görevlidirler.

Ayrıca asayişin görevleri arasında mevcut düzeni korumak da vardır. Dolayısıyla sadece vaka varken değil vaka yoken de asayiş polislerinin kritik bir görevi olduğu söylenebilir.

Polis olmak, Polis nasıl olunur ile alakalı daha detaylı bilgileri öğrenmek için polis nasıl olunur başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.

Polis Nasıl Olunur > https://www.martimm.com/polis-nasil-olunur/

Asayiş Polisi Olmak için Hangi Eğitim Alınmalı

Herhangi bir emniyet şubesinde polis olmak için en az PMYO eğitimi alınmalıdır. Bu eğitimin öncesinde yazılı, sözlü ve fiziki yeterlilik sınavlarından başarılı olunması gerekir. Okula kayıt olmaya hak kazanan adaylar, polis eğitimi almaya burada başlarlar. Buradan mezun olanlar ise birer polis adayı olarak atama beklerker.

Yine asayiş ve herhangi başka bir şubede amir olmak içinse PMYO yeterli değildir. Bunun için ayrıca polis akademisi (PA) okunmalıdır. Üniversite lisans düzeyine denk olan PA mezunları, emniyet teşkilatında yönetici pozisyonuna gelebilirler.

Asayiş Polisi Maaşı Ne Kadar

Her devlet memuru gibi asayiş polislerinin maaşları da farklı değişkenlere bağlıdır. Ortalama bir rakamdan söz etmek elbette mümkündür. Asayiş polisi maaşı 2023 yılının başında ortalama 18.000 TL olarak verilmekteydi. Temmuz zammıyla birlikte bu miktar 30.000 TL seviyesine yüksetildi. Bu maaşlara etki eden faktörler ise polis memurunun:

  • Eğitim durumu (PMYO veya PA)
  • Medeni hali/çocuk sayısı
  • Memuriyet yılı
  • Görev yeri

şeklinde listelenebilir.

Asayiş Polisi Neye Bakar

Asayiş polislerinin en önemi görevi, bölgedeki asayişi korumak olarak ifade edilebilir. Herhangi bir suç unsuru veya ihbar olduğunda asayiş ekipleri hızlıca oraya intikal etmelidir. Eğer bir suç unsuru söz konusuysa suçlu veya şüpheli kişi veya kişilerin yakalanması, asayiş polisinin görevleri arasındadır. Bunun yanında yakalanan kişilerin adli sevk işlemlerini de yine asayiş polisi yürütmelidir.

Buna ek olarak asayiş polisleri belirlenen bölgedeki görevli olduğu saatlerde asayişi sağlamakla da yükümlüdür. Bu amaçla sürekli devriye gezerler. Resmi veya sivil ekipler halinde muhitte herhangi bir suç unsuru oluşmasının önüne geçmeye çalışırlar.

Asayiş Polisi Trafik Cezası Kesebilir mi

2018 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte asayiş polisleri de trafik cezası kesmeye yetkilendirilmiştir. Bunun için polisin bağlı olduğu emniyet birimi tarafından trafik cezaları usul ve esasları hakkında eğitim verilir. Bu eğitime tabii tutulan asayiş polisleri de trafik polisleri gibi ceza kesebilirler.

Yorum yapın