Dizel Motorlar Çalışma Prensibi

Martım

Updated on:

Dizel Motorlar Çalışma Prensibi

Dizel motor sahip bir aracınız var ve aracınızın çalışma prensibini öğrenmeniz gerekebilir. Dizel motor çalışma prensibi benzinli araçlara göre farklıdır. Dizel motorlar içten yanmalı bir motor türü olarak geçer.

Dizel Motor Çalışma Prensibi | Nasıl Çalışır

Dizel motorların çalışma prensibinde silindir içerisinde bulunan temiz hava sıkılaştırılarak ısıtılır. Piston en tepe noktasına vardığında enjektör ile yüksek basınçla yakıt püskürtülür. Sıcak hava ile yakıtın karışımı sonucunda ateşleme meydana gelir. Bu ateşleme sonrasında piston aşağı çekilerek hareket kavramı meydana gelir.

Dizel motorların verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için silindir içerisinde yer alan havanın sıkılaştırılma derecesi önemlidir.

Dizel yakıt kullanan araçlar soğuk havalarda daha düşük donma direncine sahiptir. Enjektör soğuk havalarda jel durumuna gelen yakıtı silindir içerisine pompalamakta zorluk çekebilir. Bu durumda motorun çalışmasını zorlaştırabilir.


Dizel motorlar yakıt olarak motorin kullanır.  Dizel motorlar çalışma prensibi ise 2 zamanlı olarak belirlenmiştir. Dizel motorlarda silindirler hava ile doldurulur.  Bunun ana nedeni ise yakıtın yanabilmesi için hava ile karışmasını sağlamaktır. Bu işlemin hemen ardından karışımın ateşlenebilmesi için enjektör kısmına bir basınç püskürtülür ve yanma gerçekleştirilir.

Dizel motorlarla su ve mazotun ayrılması için bazı filtreler kullanılır. Bu filtrelerin belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Bu motor türünde yakıt yanması için enjektörler silindirler tarafından sıkıştırılan havanın içerisine yüksek hızda bir ateş püskürtür. Bu şekilde yakıtın yanması sağlanmaktadır. Bu sayede motor çalışmaya başlar, akıtma pompası ile birlikte enjektörlere yüksek basınçlı yakıt gelir.

Dizel Motorlar Neden Çalışmaz

Dizel motorlarda motorun çalışmamasının birçok etkeni olabilir. En fazla karşılaşılan durumlar ise, yakıt taşıyacak olan borularda ya da rekor gibi kısımlarda bir gevşeme söz konusu olmuş olabilir. Eğer aracın yakıtı biterse ya da az kalırsa hava yapma gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu tarz yaşanacak durumlarda yakıt filtresinin tamamen sökülmesi filtrelerin temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekmektedir.

Dizel motorlarda çıkan egzoz dumanı son derece önemlidir. Çıkan duman siyah renkte ise yakıt pompası enjektörler veya hava filtresinde bir sorun olmuş olabilir. Marşa basıldığı zaman marş motoru dönüyor, ancak motorda dönme hareketi oluşmuyor ise yakıt filtresinde bir sorun meydana gelmiş olabilir. Özellikle soğuk havalarda dizel motorların kolay bir şekilde çalıştırabilmek için bujiler tasarlanmıştır.

Dizel Motorlar Emisyon Kontrolü

Dizel motorların en büyük sorunlarından bir tanesi yanma veriminin son derece düşük olmasıdır. Teknik olarak açıklamak gerekirse yanma odasına giden yakıt homojenize bir şekilde yanmaz. Bu nedenle de çok fazla sera etkisi yaratacak gazlar verilmektedir. Bu durumun kontrol edilmesi dizel motorlar üreticilerinin en büyük sorunlarından bir tanesidir. Özellikle 2008 yılında Avrupa Birliği’nin almış olduğu kararlara göre Euro V standartları kabul edilmektedir.

Dizel motorlar ile alakalı sürüm değerlerini düşürmek için aktif olarak çalışmalar devam etmektedir. Emisyon değerleri düşürüldüğü zaman, dizel motorlarda ki performansın da arttığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle de enjeksiyon açıları düşürülerek küresel ısınmaya etki edecek şekilde gazların oluşması bir şekilde azaltılmaktadır.

Yorum yapın