Hisse Senedi Bloke Tutarı Nedir

Martım

Updated on:

Hisse Senedi Bloke Tutarı Nedir

Hisse senedi bloke tutarı nedir, hisse senedi blokeleri ile ilgili işlemler ve detaylar tanımlar, yatırım hesabı bloke tutarı ne demek, hisseye bloke koymak ne anlama geliyor, bu gibi soruların cevaplarını aşağıdaki paragraflarda bulabilirsiniz.

Borsada hisse senedi için alış emri girdiğinizde işlem tutarı ve komisyon miktarına hesabınızda bloke konur. Bu durum hesap hareketlerinizde hisse senedi bloke tutarı olarak görünür. Alış işlemi gerçekleşene kadar banka bu miktara bloke koyar.

Emir gerçekleştirdiğinde, yani alım yaptığınızda bloke kalkarak harcamaya dönüşür. Emri iptal ettiğinizde ise yine söz konusu tutar vadesiz hesabınızda kullanılabilir hale gelir.

Aynı durum aracı kurumlardan yapılan hisse senedi işlemleri için de geçerlidir. Bilindiği gibi SPK tarafından onay verilen A1 Capital, Info Yatırım gibi onlarca aracı kurumdan hisse senedi ve halka arz işlemleri gerçekleştirilebilir.

Buralara yatırdığınız paralar da hisse alış emri girdiğinizde bloke altın alınır. Burada amaç, emrinizin gerçekleşmesini sağlamaktır. Nitekim emir gerçekleşir veya iptal olursa söz konusu bloke kalkacaktır.

Hisse Senedi Bloke Tutarı

Son dönemde giderek artan halka arz furyası sayesinde küçük-büyük çok sayıda yatırımcı arzlara katılarak gelir elde etmektedir. Bu süreçte, borsada yeni olanlar hisse senedi bloke tutarı açıklamasının ne anlama geldiğini pek ala bilmeyebilir.

Bu ifadenin karşılığı, hisse senedi alış veya halka arz talep tutarının blokelenmesi anlamına gelir. Bu blokenin amacı ise emrinizin gerçekleşmesini sağlamaktır.

Nitekim hisse senedinin fiyatı almak istediğiniz fiyata geldiğinde, hesabınızda yeterli bakiye bulunmazsa emrin gerçekleşmesi söz konusu olamaz. Bu nedenle de banka ve aracı kurumlar, emir girilen tutar kadar bakiyeyi bloke altına alır. Böylelikle hem sizin hem de başka yatırımcıların mağduriyeti engellenir.

Bedelsiz Potansiyeli Olan Hisseler

Hisse Senedi Bloke Tutarı Ne Zaman Kalkar?

Vadesiz veya yatırım hesabınızda görünen hisse senedi blokesi iki durumda kalkar:

  • Hisse alış emri veya halk arz talebinin karşılanması
  • Hisse alış emrinin veya halka arz talebinin iptal edilmesi

Hissede Bloke Tutarı Nedir

Öncelikle bloke tutarının hissede değil, hissenin alınacağı yatırım hesabında olduğunu belirtmek gerekir. Herhangi bir hisse senedi için alış emri verdiğinizde, hesabınızda bir bloke tutarı olduğunu görürsünüz. Bunun sebebi, hisse senedinin alınması ve sonrasında kesilecek olan komisyon, BSMV, KKDF gibi ücretlerin tahsil edilebilmesidir.

Banka ve aracı kurumlara göre değişen tutarlarda komisyon ve işlem masrafları vardır. Bu miktarların tamamı hisse alış emri bedeline eklenerek, elde edilen tutar için hesabınıza bloke konur. Bu parayı harcamanız bu şekilde önlenir ve hisse senedi alış emrinin gerçekleşebilmesi garanti altına alınır.

Blokeyi kaldırmak istiyorsanız hisse alış emrini iptal edebilirsiniz. Ayrıca alım gerçekleştiğinde otomatik olarak bloke de kendiliğinden kalkacaktır.

Yatırım Hesabı Bloke Tutarı Ne Demek?

Bazı bankalar borsa işlemlerini vadesiz hesap üzerinden yürütmenize izin vermez. Ayrıca bir yatırım hesabınız olması gerekir. Vadesiz hesabınızdan yatırım hesabınıza para transferi yaparak hisse alım satım işlemlerini sağlarsınız.

Yatırım hesabından herhangi bir hisse senedi veya halka arz talebi için emir girebilirsiniz. Emir girdiğiniz tutar ve işlem masrafları kadar miktar için yatırım hesabınıza bloke konur. Söz konusu alım işlemi tamamlandığında bloke ortadan kalkacaktır.

Nakit paraya acil ihtiyacınız varsa alım emrini iptal ederek de blokeyi kaldırabilirsiniz. Bu durumda bahse konu hisse senedini alamayacağınızı, alabilmek için yeniden emir girmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Elbette bu durumda yine yatırım hesabı blokesi konacaktır.

Hisseye Bloke Koymak Ne İşe Yarar?

Hisse senedi hesaplarına bloke konması, kullanıcının yararına olan bir durumdur. Satın almak istediğiniz hisse senedi, emir girdiğiniz tutara geldiğinde alım emriniz gerçekleşir. Hesabınızda yeterli bakiye olmazsa emir otomatik olarak iptal edilir. Bu durumda istenilen fiyattan alım sağlayamazsınız. Artık bankaların tamamı hisse alım emri tutarı kadar paranıza bloke koyarak bu parayı harcamanızı engeller. Bu sayede hisse senedini tam olarak istediğiniz fiyata alabilmeniz sağlanır.

Yatırım hesabı blokeleri, halka arz yatırımcıları için de oldukça önemlidir. Halk arz girişleri haftanın 1-3 günü arasında gerçekleşir. Emri girdikten sonra dağıtım yapılana kadar beklersiniz. Bu süre zarfında emir girdiğiniz miktar ve işlem masrafları için hesabınıza bloke konur. Alım emri girerken onay aşamasında bu durum size bildirimle iletilir.

Halka arz talep girişleri sırasında şu uyarıyı görürsünüz: Dağıtım yapıldığı gün saat 11:00’da hesabınızda yeterli bakiye bulunmazsa işleminiz iptal edilir. Bu sebeple hesabınıza konan bloke, halka arz talebinizin onaylanması için önemli bir rol üstlenir.

Hesapta Bloke Tutarı Ne Demek?

Banka hesaplarınıza çeşitli sebeplerle bloke konabilir. Bu durumlardan bazıları:

  • Kredi kartı borcu asgari ödeme tutarı
  • Kredi taksit ödeme vadesinin gelmesi
  • Hisse senedi alım emri verilmesi
  • Halka arz talep girişi yapılması
  • İleri tarihli transfer emri verilmesi

olarak sıralanabilir. Bu işlemlerin talep edildiği veya olması gerektiği gibi başarıyla tamamlanabilmesi için hesaplarınıza bloke konabilir. Bu, sizin yararınıza olan bir işlemdir. Bunun yanında aşağıdaki durumlarda da hesabınızda bloke tutarı olabilir:

  • İcra takibi başlatılmış olması
  • Hesabınızda haciz bulunması

Yorum yapın