Araç Değer Kaybı Nedir | Nasıl Hesaplanır

Martım

Updated on:

Araç Değer Kaybı Nedir

Trafikte kaza yapan bir aracın daha sonra ikinci el araba piyasasında değer kaybetmesi ile oluşan kayıplar ise araç değer kaybı olarak adlandırılmaktadır. Trafik kazalarına karışan araçların aldığı bir değer olan araç değer kayıpları, kazanın hemen sonrasında dahi satış fiyatını düşüren önemli bir unsur olmaktadır.

Kaza öncesi ile kaza sonrasında aracın satış fiyatının düşmesine neden olan araç değer kayıpları, her zaman için araç sahiplerinin kazançlarında kayıplar elde etmesine neden olmaktadır. Trafik kazalarına karışan araçlara belirlenen araç değer kayıpları ise ikinci el araba piyasasından araba alacak olan alıcıların bilgilendirmesi açısında da, her zaman için önemli bir değer olmaktadır.

Araç Değer Kaybı

Araç değer kaybı, trafik kazasına karışan araçlar için belirlenen bir değer olup, bu değer kayıplarında açığa çıkan tutar ise kusurlu olarak tespit edilen sürücü tarafından yasal olarak karşılanmaktadır. Trafik kazasında hasar gören araçların tamirinde orijinal olan parçaların kullanımı dahi tercih edilse, yine de bu araçlar kusurlu olarak kabul edilmekte ve araç değer kaydı otomatikman oluşmaktadır.

Kazaya karışan araçlardan kusurlu bulunmayan sürücünün aracı da değer kaybetmekte olup, bu sürücü de her zaman için araç değer kaybı yaşamaktadır. Bu gibi durumlarda yapılması gereken en doğru yöntem ise suçsuz olan sürücünün araç değer kaybı için kazaya neden olan sürücüyü mahkemeye vermesi olmaktadır.

Araç Değer Kaybı Şartları Nedir?

Araç değer kaybı şartları kaza sonrasında kusurlu olmayan araç sürücüleri için önemli olan şartlar olmaktadır. Suçsuz olan araç sürücüsünün araç değer kaybı zararını kusurlu olan taraftan elde edebilmesi için bu kriterler her zaman önem taşımaktadır. Buna bağlı olarak araç değer kaybı şartları ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Kazaya karışan aracın yaşının 36’dan büyük olmaması
  • Aracın hurdaya çıkmamış olması
  • Aracın kilometresinin 160.000’den fazla olmaması
  • Kaza tarihinde sonra 2 yılın geçmemiş olması
  • Kazada tamamen ve yüzde yüz olarak kusursuz taraf olunması

Araç Değer Kaybı Hesaplama

Araç değer kaybı hesaplama yöntemi, kaza yapan sürücüler için her zaman en önemli konulardan birisi olmaktadır. 2021 ve 2022 yılı itibari ile bu hesaplamalar kolay bir yoldan yapılabilmektedir. Bu bağlamda aracın değer kaybını hesaplama yönteminde önemli olan bazı noktalar yer almaktadır.

Buna göre araç değer kaybı hesaplama yönteminde etkili olan unsurlar ise kaza yapan aracın hasar geçmişi, aracın modeli, aracın markası, aracın trafiğe çıkış tarihi, aracın üretim yılı ve aracın kaza anına kadar yaptığı kilometre sayısı olmaktadır. Araç değer kaybı hesaplama yönteminde bütün bu unsurlar da göz önüne alınmaktadır. 

Buna göre araç değer kaybı hesaplama formülü; her zaman için baz değer kaybı, hasarın boyutu ve aracın yıpranma oranları çarpılarak uygulanmaktadır. Bu nedenle araç değer kayıpları, yapılan kazanın boyutlarına göre de şekillenmektedir. Online olarak da bazı uygulamalar yardımı ile araç değer kayıpları hesap edilebilmektedir.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı başvurusu yapabilmek için araç sahiplerinin bazı şartları yerine getirmesi istenmektedir. Bu şartlardan ilki ve en önemlisi ise kazada yüzde yüz olarak kusursuz bulunma şartı olmaktadır. Kazada suçlu olan araç sürücülerinin ise araç değer kaybı başvurusu yapma hakları, hiç bir zaman için bulunamamaktadır.

Kaza yapıldıktan sonra en fazla 2 sene içerisinde araç değer kaybı başvurusu yapılması gerekmektedir. En fazla iki yıl içerisinde yapılmayan araç değer kaybı başvurusu ise geçersiz sayılmaktadır. Kazaya karışan sürücüler araç değer kaybı başvurusunda bulunmak için ekspertiz ve hasar tespit tutanağıyla ve sigorta şirketleri ile bütün bu işlemleri gerçekleştirebilmektedir. Buna bağlı olarak Doğa Sigorta, Allianz Sigorta ve Anadolu Sigorta gibi benzeri sigorta şirketleri ile araç değer kaybı başvuruları yapılabilmektedir.

Araçlarınız İçin Değer Kaybı Nereden Alınır?

Araç değer kayıpları kusurlu olan araç sürücüsünden ve yine kusurlu olan araç sürücüsünün sigorta şirketinden alınabilmektedir. Hak olduğu halde alınamayan araç değer kayıpları ise mahkeme yolu ile alınabilmektedir. Hukuki yollara başvurularak alınan araç değer kayıpları için sigorta tahkim komisyonuna gidilmesi lazımdır.

Sigorta tahkim komisyonları ise sigorta alanında uzman olan hakemlerin aradaki uyuşmazlıkları karara bağlaması ile çalışmaktadır. Sigorta tahkim komisyonlarında alınan kararlar da, mahkeme kararı niteliğinde olmaktadır. Sigorta tahkim komisyonunda oluşan uyuşmazlıklar sonrasında ise Hakem Heyeti’ne başvurulabilmektedir.

Aynı zamanda icra yolu ile de araç değer kayıpları alınabilmektedir. Araç değer kayıplarını alabilmenin bir diğer yolu ise Asliye Ticaret Mahkemesinde dava açarak olmaktadır. Bu yolların her biri ile araç değer kayıplarını sürücüler alabilmektedir. 

Araçlarınız için Değer Kaybı Tazminatı

Araç değer kaybı tazminatı kaza yapan bir aracın onarım sonucunda, araç fiyatının düşme oranı kadar alınan tazminat miktarı olmaktadır. Buna bağlı olarak kısaca araçlar için değer kaybı tazminatı, araçların kaza öncesinde ve kaza sonrasında oluşan fiyat farkı olmaktadır. Kaza sonrasında araç değer kaybı tazminatı alabilmek içinse sürücülerin bir takım koşulları yerine getirmesi gerekmektedir.

Bu koşullar arasında ise çift taraflı bir kaza olması, kazada araçta mutlaka bir hasar oluşmuş olması ve bu kazanın sonunda aracın onarılması gerekmektedir. Aynı zamanda istenen bir diğer koşulda araç değer kaybı tazminatı talep edecek olan sürücünün, yüzde yüz olarak trafik kazasında kusursuz olması gerekmektedir.

Araç değer kaybı tazminatı alabilmek için gerekli olan bir diğer şartta kazada hasara uğrayıp onarılan araç parçalarının, daha önce başka bir trafik kazası nedeniyle onarılmamış olması gerekliliği olmaktadır. Bu şartları yerine getiren ve trafik kazasında sıfır hatası bulunan her sürücü araç değer kaybı tazminatı alabilmeye hak kazanmaktadır.

Değer Kaybı Tespit Edilen Aracın İşlemleri

Değer kaybı tespit edilen aracın işlemleri arasında sürücülerin mutlaka trafik kazası tespit tutanağı ve değer kaybı olan araca ait ekspertiz raporunu edinmesini gerekmektedir. Aynı zamanda kaza yapan ve aracı hasara uğrayan sürücülerin araç değer kaybı alabilmesi için kazaya ait olan fotoğraflar, ruhsat ve kimlik belgeleri, resmi kayıtlara girmiş olan tanık ifadeleri de gerekli olmaktadır. 

Aynı zamanda sürücülerin araçları ile ilgili olan evrakları, sürücü belgeleri ve banka hesap bilgileri de lazımdır. Araç değer kayıplarını alabilmek için sürücülerin bütün bu belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde toplaması gerekmektedir. Daha sonra ise bu belgeler ile birlikte araç değer kayıpları için başvuru yapılabilmektedir. 

Bunlara ek olarak gerekli olabilecek bazı evraklar ise sürücülerin avukatları tarafından hazırlanmaktadır. Araç kayıp dilekçesi ile yapılan başvurularda Sigorta tahkim komisyonlarına verilecek olan dilekçelerinde her zaman için büyük bir titizlikle hazırlanması gerekmektedir.

Bu aşamada ise yine avukat yardımı ile bu başvuru dilekçesinin hazırlanması lazımdır. Aynı şekilde Asliye Ticaret Mahkemelerine yapılacak olan araç değer kaybı davalarında da bütün evrakların eksiksiz olarak hazırlanması ve bir dilekçe ile ilgili olan mahkemeye başvurulması gerekmektedir. 

Yorum yapın