Çamaşır Makinesi Nasıl Çalışır

Martım

Updated on:

Çamaşır Makinesi Nasıl Çalışır

Çamaşır makinesı çalışma ayrıntıları ve teknik bilgilerin yer aldığı, çamaşır makinesi nasıl çalışır sorusunun tüm cevabı ayrıntılı bir şekilde içerimizde mevcuttur. Sayfanın alt kısmında bulunan video içeriğinden de teknik detayları uygulamalı bir şekilde görebileceksiniz.

Çamaşır makinesi ilk kez 1908 yılında Alva Johm Fishfer tarafından icat edilmiş ve günümüze kadar teknoloji ve tasarımı değiştirilerek çok daha modern bir şekilde gelmiştir. Günümüz çamaşır makinesi nasıl çalışır? Çamaşır makinesinin çalışmasındaki ana prensip makine tamburunun elektrik yardımıyla döndürülmesi ve hareket esnasında çamaşırlarını sürekli olarak su ile bir deterjanla temas etmesi yani temizlenmesi üzerine kurulmuştur.

Çamaşır Makinesi Nasıl Çalışır?

Yıkanacak olan çamaşırlar delikli tamburun içerisine yerleştirilir ve gerekli program ayarları da yapıldıktan sonra çamaşırlar temizliğin ilk aşamasına geçmiş olurlar. Çamaşır makinesinin kapağı kapatıldıktan sonra su seviyesinin korunması için ve suyun stabil dolabilmesi için giriş ventili bobinlerini de enerjiden ve suyun musluktan içeri doğru akmasını sağlar.

Bu dolan su deterjan kutusundan deterjan da alarak kazana doğru dolmaya başlar. Su burada kontrollü bir şekilde dolar ve yeterli miktar ulaştıktan sonra ise su seviye anahtarını kapalı kontağı açılır. Su giriş ventili enerjisi kesilir ve makinenin su alması burada bekletilir.

Buradan sonra su seviye anahtarı program aygıtı devreye girer. Kontrol ünitesinin yıkama motoruna enerji gelir yıkama motoru çalışır. Kayış kasnak tertibatı ile birlikte motor tamburu döndürülür. Çamaşırlar bu seviyeden sonra yıkanma ve temizlenmeye başlar. Enerji diğer taraftan rezidansa gelir ve kazan içerisindeki su ısınmaya başlar.

Su istenilen dereceye ulaştığı zaman termostat ısıtıcısı kesilir. Yıkama işlemi devam eder, yıkama işlemi tamamlandıktan sonra pompa motoruna enerji gönderir ve bu pompa motoru kirli suyu dışarıya atar. Tambur içerisindeki kirli su boşaltılıncaya kadar içerisine temiz su doldurulur. Bu seviyeden sonra tambur hareketleri çamaşırlardaki sabunu atar.

 Kıyafetler yıkanma esnasında kendilerinin 3-4 katı kadar suyu emdikleri için ciddi bir ağırlığa ulaşırlar. Çamaşır makinesinin ana görevlerinden bir tanesi de bu emilen suyu kurutmaktır.

Çamaşır Makinesinin Çalışma Prensibi

Çamaşır makinelerinin tamamında bir tane dış tambur ve bir tane de içeride dönen iç tambur bulunmaktadır. Bu tamburlar ağır yaylarla tutulurlar. Çünkü çamaşırlar döndüğü zaman tambur şiddetli bir şekilde sallanma olacaktır.

 Bu yaylar sayesinde titreşimler absorbe edilir. Bu işlem başladıktan hemen sonra sıcak su ve soğuk su deterjan bölmesinde gelir.  Saat yönünde ve tersine dönerken üstteki plastik kürekler ise elbiseleri deterjan ve su ile karıştırır. Elektrik motoru kazanı döndürerek çamaşır deterjan ve suyun bir araya gelmesini sağlamaktadır. Yıkama işlemi sona erdikten sonra pompa suyu makineden tamamen uzaklaştırır ve kısa süre içerisinde su gidere boşaltılır.

Çamaşır Makinesi Çamaşırları Nasıl Kurutur?

Kurutma işlemine başlamadan hemen önce sepet hızlı bir şekilde dönmeye başlar. Buradaki ana amaç içerisine su işlenmiş kıyafetleri arındırmak ve merkezkaç kuvvetinin yaratarak kuvvet miktarını arttırmaktır.

 Devir sırasında çamaşır makinesi kıyafetlere çok ciddi bir baskı uygular. Yerçekimi kuvvetinden 500 kat daha fazla bir kuvvet uygulanır ve dönme hareketi ile birlikte kıyafetlerin içerisindeki suyla yalnız tek bir yönden çok güçlü bir basınç uygulanır. Kıyafetler bu durumda sabit bir doğrultuda hareket edemez. Sepetin yanlarına da doğru yayılır ve sepetle birlikte dönmeye başlarlar.

 Bu eylemsizlik sadece kıyafetler için geçerlidir. Sepetler delikli olduğu için kıyafetlerin içerisindeki su boşluklardan fışkırır ve dışarıya aktarılır. Merkezkaç kuvveti eylemsizlik ile birlikte kıyafetlerin emmiş olduğu su yüksek oranda dışarıya atılır.

Yorum yapın