Nesnelerin İnterneti Nedir | İot Nasıl Çalışır

Martım

Updated on:

Nesnelerin İnterneti Nedir

Nesnelerin interneti (IoT), fiziksel nesnelerin internete bağlanarak veri toplayıp iletebildiği bir teknolojidir.

Nesnelerin interneti, ingilizce internet of things olarak ifade edilmekte ve bunun kısaltması da iot olarak kısaltılmaktadır. İot teknolojisi olarak ifade edilen bu çalışma, tüm nesnelerle ve insanlarla internet aracılığıyla iletişim kurabilen bilgi işlem cihazlarının kontrol ettiği teknolojidir.

Nesnelerin interneti teknolojisinde dünya üzerinde bulunan tüm nesnelere ayrı ayrı UID denilen benzersiz bir kimlik kodu atanmaktadır. Nesneler bu kodlar ve bilgi işlem cihazları sayesinde insan müdahalesi olmadan kendi aralarında iletişime geçebilirler.

Nesnelerin İnterneti Nedir

İnternet ve teknoloji ile her geçen gün yeniliklere imza atılmaktadır. Nesnelerin interneti denildiğinde işte bu yenilikler akla gelmektedir. Nesnelerin interneti nedir şeklinde sorulan bir soruya artık çok rahat bir şekilde cevap bulmak mümkün olmaktadır.

İot olarak kısaltması kullanılan nesnelerin interneti ile dünya üzerinde birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar hayatımızı kolaylaştıran ve birçok işlemi uzaktan kontrol etmemizi sağlayan çalışmalardır.

İot nedir ve iot ne işe yarar şeklinde sorulan sorulara günümüzde birçok proje örnek gösterilerek açıklama yapılabilir. Nesnelerin interneti modern dünyanın ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılmaktadır.

Bu yeniliklerin kullanıldığı alanlar da her geçen gün artmaktadır. İnsanoğlu iot sayesinde konforlu yaşamı, normal yaşam tarzı haline getirmektedir.

Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır

İnternet aracılığıyla nesneler ve cihazlar arasında bilgi alışverişinin yapılması işlemine İot adı verilmektedir. Nesneler olarak ifade edilen aslında dünya üzerindeki her şeydir.

Bu teknoloji nasıl çalışır diye merak edenler biraz araştırma yaptıklarında karşılarına devasa bir bilgi ağı ve çok geniş kullanım alanı çıkmaktadır.

İnternet ve nesneleri bir araya getiren bu hizmet bir dijital platform ağı olarak da ifade edilebilir. Nesnelerin interneti sisteminin çalışabilmesi için dört temel bileşene ihtiyaç bulunmaktadır. Bu bileşenler:

  • Sensörler-cihazlar
  • Bağlanabilirlik
  • Veri işleme 
  • Bir kullanıcı arayüzü

Önce sensörler ve cihazlar aracılığıyla veriler toplanarak internet aracılığıyla buluta iletilmektedir. Buraya gelen verilen işlenir. İşlenen verilerde yapılması istenen eylem gerçekleştirilir. Sistem bu şekilde işleyen ve çok sayıda projede kullanılmaya başlayan bir teknoloji harikasıdır.

Nesnelerin İnterneti Örnekleri

Yaşamımıza kolaylık getiren ve tek bir tuşla veya kumanda ile gerçekleşen eylemlerin bulunduğu örnekleri sayılamayacak kadar çoktur. Bu çalışmalar şu an insanların kullanımına sunulmuş olan ve hayatımızda yer eden çalışmalar olarak birkaç başlıkta örnekleri sıralanabilir.

Gününüzde insanların işlerini kolaylaştırmak için neredeyse tüm sektörlerde İot teknolojisi kullanılmaktadır. Bu yeniliklerin kullanılmasında amaç daha çok verim almak, daha az hata yapmak, daha çok doğru karar vermek, iş değerini arttırmak, insanın işini kolaylaştırmak olarak sıralanabilir. Nesnelerin interneti örnekleri ile ilgili şu projeler sayılabilir:

Akıllı evler ve akıllı şehirler

Bu projelerde bir evin ve hatta koca bir şehrin her noktasının tek bir merkezden takip edilerek yönetilmesidir.

Akıllı mağazalar

Marketlerde ve AVM’lerde tüm sistemin tek bir noktadan tüm bilgilerinin takip edilmesidir. Mağaza stok durumundan, güvenlik sistemine kadar her şey bu sisteme dahildir.

Ortam izleme ve yönetme

Özellikle büyük işletmeler ve firmalar bu sistemi kullanmaktadır. Firma tüm üretim aşamalarını, filo bilgilerini ve takiplerini tek noktadan yapabilmektedir.

Nesnelerin İnterneti Eğitimi

Teknoloji destekli projeler artık hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. En basitinden dışarı çıkıp yürüdüğümüz sokaklarda bulunan kameralar ve trafik lambaları birer teknoloji ürünü olarak gösterebilirler.

 İot denilen teknolojinin pek çok faydası olduğu bilinmektedir. Bu uygulamanın insanlığa faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yapılan işleri ve çalışmaları daha detaylı ve yakından izlemek
  • Çalışan verimliliğini arttırmak
  • Paradan ve zamandan tasarruf etmek
  • Veriler ışığında daha doğru kararlar almak
  • İş entegrasyonunu sağlamak
  • Yalpan işte gelir artışı sağlamak

Aynı İot teknolojisi birden fazla sektörde kullanılabilir. Sektörün özelliklerine göre nesnelerin interneti uyarlanarak aynı veri alım sistemi bir eve teslim hizmet sunan bir restoranda da bir lojistik firmasında da kullanılabilir.

Yorum yapın