Şahıs Şirketi Nedir | Nasıl Kurulur

Martım

Updated on:

Şahıs Şirketi Nedir

Şahıs şirketi nedir, genel tanım ve bilgilendirmesi şahıs şirketi kurmak isteyen girişimcilerin sağlaması gereken şartların neler olduğu, şahıs şirketi nasıl kurulur ve masrafları nelerdir içeriklerini bu sayfamızda bulacaksınız. Sizde şahıs şirketi nedir sorusunun cevabını arıyor ve şahıs şirketi kurmak istiyorsunuz ve kafanıza takılan soruların cevapları burada.

Şahıs şirketi kurmak isteyen, hayallerinin peşinden gitmek isteyen genç girişimci adayları ve ticarete yeni atılacak olan kişiler için en düşük ve uygun maliyet türü olan şirket tipi şahıs şirketidir. Türk ticaret kanuna göre 3 tip şahıs şirketi bulunmaktadır.

  • Adi şirketler
  • Kolektif Şirketler
  • Komandit Şirketler

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi Anonim ve Limited şirketlerinden farklı olarak daha düşük seviyede gelir elde eden, bireylerin kendi adlarına kurabildikleri şirket türüdür. Şahıs şirketi kurmak için kişinin 18 yaşından büyük olması veya velilerinin kanuni temsilciliğini üstlenmesi gereklidir.

Şahıs şirketi nedir ve nasıl kurulur gibi soruların konusu yeni iş kuracak olan girişimcilerin oldukça ilgisini çekmektedir. Küçük ve orta işletmecilerin ilgi odağı olan şahıs şirketleri hızlı kurulum ve düşük maliyet ile girişimcilere şirket kurmak konusunda kolaylık sağlamaktadır.

Bu konuda ilk adımı bir mali müşavir yada muhasebeciden danışmanlık alarak başlamalısınız. Gerekli tüm evrak ve süreci en doğru şekilde onlar size anlatacaktır.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketi kurmanın 3 temel yolu vardır. İlk olarak işletme sahibi olmak isteyen kişiler e-devlet üzerinden gerekli form ve bilgileri aktararak şirket kurulumunu gerçekleştirebilir. Bu başvurudan sonra 2-3 gün içerisinde vergi yoklama memuru sizinle iletişime geçecektir. Verilen adrese yoklama yapmak için gelir. Yoklama tutanağı tutulduktan sonra sizin adınıza vergi levhası çıkacaktır. Vergi levhasından sonra şirket sahibi kişi faaliyetlerine başlayabilecektir.

Bir diğer durum ise bizzat vergi dairesine giderek gerekli form ve belgeleri hazırlayarak başvuru yapmasıdır. Vergi dairesine gittiğimizde ise bizim karşımıza şirket kurulumu için hangi belgeler çıkıyor. Onlara bir göz atalım :

  • İkametgah
  • 2 adet nüfus cüzdanı sureti
  • İş yapılacak yer kiralık ise kira kontratı, değilse kendisine ait yer ise tapusu
  • Noterden yaptırılacak imza beyannamesi (İmza sirküleri gibi belge),
  • İşinizi araç ile yapacaksanız ve sıfır bir araç ise araç ruhsatı, ikinci el bir araç ise noter satış sözleşmesi, kiralık ise kira sözleşmesi

Yukarıdaki belgeler hazırlandıktan sonra vergi dairesine gidip oradaki çalışanın size vereceği bazı form ve evraklar da doldurulduktan sonra işlemler şirket açma işlemleri tamamlanır. Yazılan belgeler temsili olup değişkenlik gösterebilir.

Bazı vergi daireleri güvenlik sebebi ile kimlik fotokopisi ile değil bizzat kimliğin aslını görmek isteyebilirler. Her vergi dairesinde durum farklılık gösterebilir.

Bir diğer yöntem ise tüm bu işlemleri bir mali müşavir nezdinde yapmaktır. Mali müşavir ile de bu işlemler yapılsa bile aynı evraklar yine ihtiyaç olacaktır. Mali müşavir size gerekli olacak olan tüm belgelerin hazırlanması gerektiğini anlatacaktır.

Eğer şirket kurulumu için işlemlerin tamamını mali müşavirin yönetmesini istiyorsanız, anlaştığınız mali müşavire bir vekaletname hazırlayabilirsiniz. Burada şirket kurma sürecini mali müşavir kendisi takip eder.

Mali müşavirden destek almadan yukarıdaki ilk iki anlatımda olduğu gibi eğer şahıs şirketinizi kendiniz kursanız bile, yine de bir mali müşavir ile anlaşma zorunluluğu bulunmaktadır.

Şahıs Şirketinin Masrafları Nelerdir?

Şahıs şirketinizi eğer kendiniz kurmak, evraklarınızı kendiniz hazırlamak isterseniz bunun ortalama fiyatı 250-300 TL arasında tutmaktadır. Eğer kendiniz uğraşmak istemezseniz bir mali müşavir muhasebeci ile anlaşmak isterseniz bu rakam da 1000 liraya kadar ulaşabilir.

Şahıs şirketi kurulduktan sonra yaptığınız işten hiç para kazanmıyor olsanız bile 58 TL Damga vergisi, 150-200 TL arasında da muhasebecinize aylık ödemek zorundasınız. Bunlar standart aylık ödemeniz gereken ücretler, Şahıs şirketi kurulum bedeli dışındadır.

  1. Noterden şahıs imza beyannamesi ve 100 TL ücret ödenir.
  2. Noterden muhasebeci vekâleti istenir ve 148 TL ödenir.
  3. Vergi dairesi damga Vergisi : 50 TL
  4. Muhasebeciye verilen vekalet ücreti : 200-250 TL arasında
  5. Kira sözleşmesine ait damga vergisi tutarı : 50

Bu rakamlar değişkenlik gösterebilir.

Şahıs Şirketi Hakkında Bazı Bilgiler

Vergi kalemleri içerisinde kira stopajı adı verilen bir vergi ödemektedir. İşletmenin brüt kira bedeli üzerinden ödenmektedir.

Bu bedeli ise kiracı ödemek zorundadır. 1500 TL kira ödeyen bir kişi yüzde 25 oranında bir parayı yani 375 Türk lirasını ödemek durumunda kalır.

Burada istisnası olan bir durum vardır. Eğer kiracı değilse şirket sahibi tapulu mekânda oturuyor ise bu parayı ödemek zorunda değildir.

Bu şirketlerin bir takım sabit giderleri bulunmaktadır:

  1. Her ay ödenecek olan KDV beyannamesi 58,80 TL olan damga vergisi vardır.
  2. 3 ayda bir ödenmek zorunda olan muhtasar beyannamesi 58,80 TL olan damga vergisi ödenecektir.
  3. 3 ayda bir ödenmesi gereken gelir geçici beyannamesi 91,70 TL tutarında bir para ödenir.
  4. Yıllık ödenen gelir vergisi beyannamesi 122 TL damga vergisi tahsil edilmiştir.

Artık internet üzerinden de çeşitli firmalar şahıs şirketleri kurulumları konusunda girişimcilere kolaylıklar sağlamaktadır. mükellef.co adresinde bu konuda sizlere destek vermektedir. Girip inceleyebilirsiniz.

Yorum yapın