Ambulans Şoförü Nasıl Olunur | Şartları Nelerdir

Martım

Updated on:

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur

Ambulans şoförü olabilmek için gerekli şartlar nelerdir bunlardan söz edeceğiz. Ambulans şoförü ile ilgili daha pek çok sorunun cevabını da yazımız içerisinde vermeye çalışacağız.

Ambulans şoförlüğü günümüzün en geçerli meslek dallarından birisidir. Özel ya da devlet hastanelerinde ambulans şoförüne çok gereksinim duyulur. Hastanelerde bu mesleği icra edebilmek için belli bazı şartlar vardır. Ambulans şoförü nasıl olunur sorusundaki şartların neler olduğu konusunda sizlere gerekli bilgileri vermeye çalışalım:

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur

Günümüzde en çok ihtiyaç duyulan mesleklerden birisi olan ambulans şoförü olabilmek için gerekli bazı şartlar bulunmaktadır. Ambulans şoförü olmak için gerekli şartlar içinde şunlar yer alır:

  • Ambulans şoförü olabilmek için gerekli şartların başında en az lise düzeyinde eğitim almış olmak gerekir. Bu mesleği olmak için başvuru yapacak olan adayların en az lise düzeyinde eğitim almaları şarttır.
  • Ambulans aracını kullanabilmek için en az B sınıfı ehliyet alınması gerekir.
  • Ambulans şoförü olacak kişinin ilk yardım bilgilerini de en iyi şekilde bilmesi gerekir. Hastaya doğru müdahale edebilmek için gerekli ilk yardım bilgilerinin bilinmesi şarttır. Bu bakımdan bu mesleği icra etmek isteyen kişilerin ilk yardım sertifikasına sahip olması gerekir.
  • Kişilerin ambulans şoförü olabilmesi için teorik ve pratik testlerden geçmesi gerekir. Bu testlerden birini geçemeyen bu mesleği olamaz.
  • Ambulans şoförü olacak olan kişinin ileri düzeyde sürüş bilgilerine de sahip olması gerekir. Acil durumlar için trafikte aracı nasıl kullanacağında uygun ve doğru yer aracı park etme becerisine kadar pek çok şeyi bilmek ambulans şoförü olmak isteyen kişilerde aranan şartlar arasındadır.
  • Ambulans şoförlüğü soğukkanlılık gerektiren zorlu meslekler arasındadır. Çeşitli yaralanma durumlarında, ağır vakalarda, ölü ve ağır travmalı hastalar karşısında nasıl bir tavır takınması gerektiğini iyi bilmek bu mesleği yapmak isteyen kişilerde aranan şartlar arasındadır. Bu bakımdan ambulans şoförü olmak isteyen kişilere Sağlık Bakanlığı tarafından psikolojik analiz testi yapılır. Bu testin sonucuna göre kişilerin mesleğe yatkın olup olmadığı belirlenir.

Ambulans Şoförünün Görevleri Nelerdir?

Hastaların hızlı ve zamanında hastaneye yetiştirilmesi konusunda gerekli bilgi ve becerilere sahip olan ambulans şoförünün yapması gereken belli başlı görevleri vardır. Ambulans şoförünün görevleri ve sorumlulukları şunlardır:

  • Yapılan çağrılar sonucunda ilgili olay yerine hızlı bir şekilde ulaşmak,
  • Ambulansın acil durumlar için her an hazır edilmesi,
  • Ambulansın iç ve dış hijyenini ve bu alanda gerekli olan ekipmanların da temizliğini en iyi şekilde yapmak,
  • Acil durumlarda ve gereken yerde işaret lambası ve sirenleri kullanmak,
  • Eksik olan malzemeler varsa gerekli alet ve malzemeleri bir an önce temin etmek,
  • Ambulans aracın periyodik bakımını düzenli bir şekilde yapmak,
  • Sonraki görevler için her zaman hazır beklemek ambulans şoförünün yapması gereken görev ve sorumlulukları arasında yer alır.

Ambulans Şoförü Olacak Olan Kişi Hangi Eğitimleri Alır?

Hastaneler için en ihtiyaç duyulan meslek dallarından birisi olan ambulans şoförlüğü için bazı eğitimleri almak gerekir. Ambulans şoförü olmak için alınan eğitimler arasında şunlar yer alır:

Acil hasta bakımı

Bu mesleği yapmak isteyen kişilerin acil hasta bakımı konusunda gerekli eğitimi alması gerekir. Bunun için gerekli ilk yardım bilgilerini ambulans şoförü olacak kişinin mutlaka bilmesi gerekir. Hastaya acil durumlarda nasıl müdahale edeceğini bilmek için acil hasta bakım eğitimleri ambulans şoför adaylarına verilir.

Acil sağlık hizmetleri

Hastaya acil durumlar için ilk müdahaleyi ambulans şoförü yapar. Olay yerine ilk intikal eden ve hastaya ilk ulaşan kişi olduğu için gerekli acil sağlık hizmetlerinin bilinmesi gerekir.

Psikoloji bilimi

Ambulans şoförü olacak kişinin soğukkanlı olması gerekir. Sürekli acil ve ağır vakalarla uğraştığı için gün içinde karşılaştığı bu tip durumlar için bu görevi yapacak olan kişinin psikoloji bilimi konusunda gerekli eğitimleri alması gerekir.

Bunlar dışında ambulans şoförlüğü yapacak olan kişinin alması gereken diğer eğitim dalları arasında; Anatomiye giriş, Fizyolojiye giriş, ilk ve acil yardım özel farmakoloji, beden eğitimi ve Temel İngilizce gibi eğitimler de yer alır.

Yorum yapın