Doğum Belgesi Nedir | Nereden Alınır

Martım

Updated on:

Doğum Belgesi Nedir

Anne-baba adı, doğum tarihi ve doğum yeri gibi bilgileri içeren resmi belgeye doğum belgesi denir. Yabancı bir ülkede vize, ikamet ve evlilik işlemlerini yürütebilmek için kişilerden uluslararası doğum belgesi istenir.

Doğum Belgesi Nedir

Kişiler hayatlarına devam ederken belirli zaman dilimlerinde yaşam şartları, eğitim, yeni bir dil öğrenme ya da evlenme amacıyla farklı ülkelere gitmek isteyebilir. Bu fırsatları değerlendirerek uygulamaya geçirmek için başka ülkelere giden kişilerden bazı prosedürler istenmektedir. Bu prosedürler bazen maddi kaynaklı olduğu gibi bazen de resmi belgelerden oluşmaktadır. Her ülkenin kendi resmi ve hukuki belgelendirmeleri bulunmaktadır.

Bu belgelendirmelerin diğer ülkelerde geçerli olabilmesi için uluslararası kabul görmüş şartlara uygun ve gerekli dil desteğini sağlaması gerekir. Doğum belgesi de bu tip belgelendirme için gerekli evraklar arasındadır.

Yurt dışına çıkacak kişilerin ihtiyacı olacak belgelerden birisi doğum belgesidir. Yurt dışında vatandaşlık ve evlenmek gibi işlemeler için kişinin doğum belgesine ihtiyacı vardır. Bu belge resmiyette Uluslararası Doğum Kayıt Örneği Formül A olarak geçmekte olup kısaca Formül A Belgesi olarak adlandırılır.

Doğum Belgesi Nereden Alınır?

Yurt dışına çıkmak istiyorsanız Formül A belgesi yani doğum belgesine ihtiyacınız olacak. Peki doğum belgesi nereden alınır?

Ülke sınırlarında olan bir kişi yaşadığı şehirde bulunan en yakın il ve ilçe nüfus müdürlüğüne başvurması yeterli olacaktır. Nüfus müdürlüklerinde işlem yapmak için genellikle randevu almanız gerekir. Fakat Formül A Belgesi için herhangi bir randevu almanıza gerek yoktur. Doğum belgesi alabilmek için bazı detaylar vardır.

Doğum belgesi almak için bazı bilgi ve belgeleri ibraz etmelisiniz. Doğum belgesi almak için ne lazım?

  • Doğum belgesi almak için kişiler geçerli bir kimlik belgesi ibraz etmelidir.
  • Doğum belgesi talebini oluşturacak kişi 18 yaşından büyükse kendi adına başvuru yapabilir. Ancak 18 yaşından küçükse kişinin belge talebini velisi veya vasisi yapmalıdır.
  • Talep edilecek olan belgeler ve bilgiler, en geç 30 gün içerisinde nüfus müdürlüğüne ulaştırılmalıdır.

Bu belgeye ihtiyacı olan kişiler eğer yurt dışında ikamet ediyorsa, en yakın konsolosluk ve büyükelçiliklerden doğum kayıt belgesini temin edebilir. Her ne kadar ülkemizde bu belge için nüfus müdürlüklerinde randevusuz işlem yapılsa da yurt dışında randevu gerekebilir. Gideceğiniz konsolosluğu veya büyükelçiliği önceden arayarak, randevu almanız tavsiye edilir.

Doğum belgesi için birçok kişinin merak ettiği bir diğer unsur ise E-devlet üzerinden alınıp, alınamadığıdır. Doğum belgesini e-devlet uygulamasından almak mümkün değildir.

Doğum Belgesi Tercüme

Doğum belgesi yurt dışında bir ülkede kullanılacaksa, kullanılacak ülkenin dilinde olması gerekir. Doğum belgeleri nüfus müdürlüklerinden, yurt dışında konsolosluk ve büyükelçiliklerden alındığı zaman tercihe göre çok dil seçeneği ile alınması mümkündür. Fakat bu hizmet içerisinde tüm diller bulunmamaktadır. Bu sebeple, belgenin kullanılacak olan ülkenin resmi diline uygun şekilde çevrilmesi gerekir. Ülkemiz sınırları içerisinde doğum belgesi tercüme konusunda pek çok bağımsız tercüme bürosu ve tercümanlar bulunmaktadır.

Formüla A Belgesi için tercüme ücretleri bulunduğunuz şehre, tercüme edilecek olan dile ve karakter sayısına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ayrıca tercüme edilecek olan belgenin noter onaylı ve apostil işlemlerinden geçmiş olarak istenmesi de fiyatta bazı değişikliklere sebep olacaktır. Doğum belgenizi eğer evrensel dil olan İngilizceye tercüme ettirmek isterseniz fiyat daha makul olacaktır. Ancak nadir kullanılan bir dil seçmeniz durumunda fiyat biraz daha yüksek olabilir. Tercüme fiyatlarıyla ilgili en net bilgiyi bulunduğunuz bölgede bu hizmeti veren tercüme bürolarından veya tercümanlardan alabilirsiniz.

Doğum Belgesi Sorgulama

Doğum belgesi sorgulama işlemi e-Devlet sayfasından yapılabilir. E-Devlet’e giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna ‘e-İmzalı Doğum Raporları Sorgulama’ yazarak Sağlık Bakanlığı’nın verdiği hizmetten faydalanabilirsiniz. Bu sorgulama işlemi 2018 tarihi sonrasında gelişen tüm doğumları içermektedir. Doğum belgesi sorgulama işlemi sadece kadınlar tarafından yapılabilir.

Doğum Belgesi Örneği

Doğum belgesi örneği almak için nüfus müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Eğer yurt dışında ikamet eden bir kişiyseniz ilgili konsolosluk ve büyükelçiliklere giderek bu belgeyi edinmeniz mümkün. Doğum kayıt örneği alabilmek için nüfus kimlik kartı ibraz etmeniz istenecektir. 18 yaşından büyük kişiler doğum belgesi örneğini kendi alabileceği gibi vekalet vererek başka birine de aldırabilir. Eğer 18 yaşından küçük bir birey için alınacaksa anne veya babası tarafından alınmalıdır. Boş doğum belgesi ise şu şekildedir;

Yorum yapın