Fakirlik Belgesi Örneği – Nasıl Alınır 2022

Martım

Fakirlik Belgesi

Fakirlik belgesi, geçinmekte zorluk çeken ve hayatlarını idame ettirebilmek için desteğe ihtiyacı bulunan ailelerin, yaşam kalitelerini yükseltmek ve geçimlerine yardımcı olabilmek amacıyla devlet tarafınca düzenlenip onaylanarak bireylere taktim edilen belgenin ismidir.

Sosyal yardımlardan, sağlığa, eğitimden, giyime kadar kadar birçok geniş alanda tanımlanan ayrıcalıklar, ailelere ciddi bir yardım oluyor. Tabi, bu belgenin alınabilmesi için bazı temel koşulları taşıyıp gerçekten “İhtiyaç sahibi” olunması gerekli. Peki, Fakirlik belgesini alabilmenin şartları nelerdir?

Fakirlik belgesi şartları nelerdir?

Fakirlik belgesi şartları, yoruma açık olmaması adına kanunda somut bir şekilde belirtilmiştir. Bu kapsamda fakirlik belgesini alabilmek için aşağıdaki maddeleri eksiksiz olarak taşımanız gerekli.

  • 18 yaşınızdan büyük olmanız gerekli.
  • Belgelenebilir aylık geliriniz devlet tarafınca belirlenen muhtaçlık sınırının altında olması gerekli. Bu sınır her yıl düzenli olarak güncellenmektedir.
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekli.
  • Bağ kur, SSK gibi her hangi bir sosyal güvencenizin bulunmuyor olması şart.
  • Üzerinizde kayıtlı taşınmaz gayrimenkul olmamalı. Tarsa, ev, araba gibi mal varlıkları bu belgenin alınabilmesi için engeldir.

Eğer bu şartları taşıyorsanız, boş fakirlik belgesi temin ederek başvurunuzu yapmanız mümkün.

Fakirlik belgesi nasıl alınabilir?

Fakirlik belgesini alabilmek için bağlı bulunduğunuz mahallenin muhtarlığı ya da E-devlet üzerinden online bir şekilde başvuruda bulunabilirsiniz. Nasıl yapabileceğiniz konusunda iki yöntemi de ayrı ayrı inceleyelim.

Muhtardan fakirlik belgesi formu

Muhtardan fakirlik belgesi formunu istemeniz durumunda PDF yada Word 2022 formatında sizlere taktim edecektir. Küçük bir araştırmayla internette de çok sayıda boş fakirlik belgesi örneğiyle karşılaşmanız mümkün. Formu aldıktan sonra tüm bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde dolduruyorsunuz. Burada fakirlik belgesi alabilmek için kimi kitle yanıltıcı bilgiler verebiliyor.

Fakat unutmayın ki belgeyi muhtara verdikten sonra hakkınızda geniş bir araştırma yapılmaktadır. Bu araştırma sonrasında aktardığınız bilgiler ve aranan şartların örtüşmesi kapsamında fakirlik belgesini almaya hak kazanabiliyorsunuz.

Belgeyi alabilmenin bir diğer yöntemi de E-Devlet sistemi.

E Devlet fakirlik belgesi başvurusu nasıl yapılır?

E Devlet fakirlik belgesi başvurusu form şeklinde olmaktadır. E-devlet üzerinden arama bölümüne “Fakirlik belgesi indir” yazmanız durumunda Boş fakirlik belgesi sistem tarafınca sizlere PDF Formatında taktim edilip, indirmenize olanak tanır. Bu belgedeki maddeleri harfiyen doldurarak fakirlik belgesi için ilk adımı atabilirsiniz. Peki, bu belge ne olacak? Nereye vereceğiz?

Fakirlik belgesi forumu nereye verilir?

Fakirlik belgesi formunu doldurduktan sonra belgenizi mahallenizin muhtarlık bölümüne taktim edebilirsiniz. Başvurunuz, muhtar tarafınca değerlendirilip uygun görülmesi durumunda da fakirlik belgesi taktim edilecektir. Başvuru aşamasında yanınıza T.C kimlik kartını ve fotokopisini almayı da unutmayın.

Burada en çok kafa karıştıran soru da Öğrenciler. Öğrenciler fakirlik belgesi alabiliyorlar mı?

Öğrenciler fakirlik belgesi alabilir mi?

Öğrenciler fakirlik belgesi alabilmek için, belgenin normal şartlarını taşıması gerekli. Özellikle şehir dışında öğrenim gören öğrenciler bu konuyu sıkça araştırıyor. Burada tek bir istisna bulunmaktadır. T.C vatandaşı olmanız ve SKK, BAĞ-KUR gibi sosyal güvencenizin olmaması dışında, gelir durumu en fazla asgari ücretin 3/1 oranında olması gerekiyor.

Bu oran da öğrencilerin alabileceği bursla orantılanmış. Yine üzerinizde her hangi bir mal farlılığı bulunmama şartı da aranmaktadır. Eğer yukarıda ki şartları taşıyorsanız, Fakirlik başvurunuzu E-devlet ya da adresinizin kayıtlı olduğu muhtarlıktan yapabilir; birçok ayrıcalığında dışında öğrencilere tanımlanan eğitim ve burs desteğinden de faydalanabilirsiniz.

Fakirlik belgesi nerelerde kullanılır?

Fakirlik belgesini temin ettikten sonra yardım yapmak isteyen kurum ve kuruşların her birine başvurabilirsiniz. Bunlar devlet kuruluşları olduğu gibi, dönem dönem özel kurumsal şirketler de olabiliyor. Yardım çalışmalarını, devletin belirlediği ihtiyaç sahiplerine aktarabilmek için Fakirlik belgesi ön şartı arıyorlar.

Fakirlik testi dışında Gelir belgesi de talep edebilmektedir. Gelir belgesini alabilmek için de E-devlet sistemine giriş yapıp “Gelir belgesi” yazmanız durumunda ilgili alana yönlendirerek gelir belgenizi de alıp yardımlardan faydalanabilirsiniz. Fakir belgesinin kullanıldığı en yaygın belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Eğitim sektörüne bağlı kurum ve kuruluşlar.
  • Sağlık sistemlerine yönelik avantajlar. Devlet hastanelerinde ücretsiz hizmet alabildiğiniz gibi bazı özel hastaneler de fakirlik belgesi olan bireylere bu alanda ücretsiz hizmet verilebilmektedir.
  • Kömür yardımı başta olmak üzere ısınma yardımı.
  • Gıda ihtiyaçlarına yönelik temel gıda desteği. Bu destek koli şeklinde temin edilebildiği gibi zaman zaman kart tahsis edilip, marketten ihtiyacınıza gidermeye yönelik hizmet de sunulabilmektedir.
  • Devlet tarafından dönem dönem farklı türdeki ihtiyaçları gidermeye yönelik nakit para desteği verilir.
  • Belirli periyotlar da giyim alanında yardımda bulunulur.
  • Çocuk bakımı

Bu hizmetlerden fakir belgeniz olduğu sürece ücretsiz bir şekilde faydalanmaya devam edebilirsiniz. Peki, bu şartları yerine getirerek almış olduğunuz bu belgenin geçerlilik süresi nedir, ne kadar süreyle fakirlik belgesinin avantajlarından faydalanabileceksiniz.

Fakirlik belgesi geçerlilik süresi ne kadardır?

Fakirlik belgesi temin ettikten sonra, kullanmanız için net bir süre tanımlanmam. Ailelere destek olmak amacıyla tahsis edilen bu belgeye, başvuru aşamasındaki şartları taşıdığınız sürece kullanmaya devam edebilirsiniz. Fakirlik belgesinin otomatik bir şekilde düşmesi için, örneğin her hangi bir işe başlamanız gerekli. İş hayatında her bir birey sigortalı olarak çalışmaktadır.

Eğer bir işe girerseniz, sosyal güvenceniz olacağı ve en az asgari ücret oranında gelir elde edeceğiniz için Fakirlik belgeniz şartları taşımadığınız için otomatik olarak düşer.

Burada dönem dönem kayıt dışı çalışmalar baş gösterebiliyor. Yani, her hangi bir iş yerinde çalışmaya başlayarak geliri elden nakit bir şekilde alarak, sigorta girişi yapılmadan iş hayatına atılabiliyorlar. Bu kayıt dışı durum işveren açısından oldukça riskli. Evet, çalıştığınız belgelenemez ve fakirlik belgesi hizmetinden faydalanmaya devam edebilirsiniz ama bu sorumluluğu üstlenecek işveren de neredeyse yoktur diyebiliriz.

Bunların dışında Evrakta sahtecilik ya da kötüye kullanım durumlarında da belge otomatik olarak düşecektir. Kişiler, almış olduğu bu belgenin avantajlarını ihtiyaçları olmadığı alanlarda suiistimal ederek gelir elde etme çabasına giriyor. Böyle bir durumunda tespitinde evrak devre dışı kalacaktır. Ya da imzada sahteciliğe kadar uzanan süreçlerden söz edebiliriz.

Sırf bu yardımları alabilmek için, muhtar onayı yerine; onun imzasını taklit yöntemine gidilebiliyor. Bu durum kanuni bir suçtur. Tespit edilmesi durumunda alacağınız tüm yardımların iptal edilmesi dışında, almış olduğunuz tüm yardımların da iadesi söz konusu olabilir. Ayrıca imza taklit suçu yüzünden –ki bir de resmi kurum olduğu için başınız çok büyük derde girebilir. Tazminat ödemekten, gözaltına alınıp mahkûm olmaya kadar değişen opsiyonlardan söz edebiliriz.

Ayrıca yalan beyan durumunda da fakirlik belgeniz devre dışında kalacaktır. Belgeyi almak için fakirlik belgesi örneğini doldururken aktardığınız bilgiler, sırf belgeyi alabilmek için yanlış olabilir. Her ne kadar hakkınızda geniş bir araştırma yapılsa da dönem dönem gözden kaçabilen durumlar olabiliyor. Sistem tarafınca otomatik bir şekilde belirli dönemlerde yapılan kontroller var.

Eğer bu kontroller aşmasında aktardığınız bilgilerin doğruluğu teyit edilemez ya da değişken farklı bir durum tespit edilirse; Fakirlik belgeniz yine devre dışında kalacaktır.

Yorum yapın